Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

Γεια σας και καλή αντάμωση ως νικητές!

Απονομή μεταλλίου στον...Μεταλλίδη
Το πρωί της 14ης Ιούνη 2017 έφυγε από την ζωή – μια ζωή γεμάτη Αγώνες – ο Κομμουνιστής Ηλίας Μεταλλίδης. Αγωνιστής πρώτα στον ΕΛΑΣ και ύστερα αντάρτης στις γραμμές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Με αφορμή τον θάνατό του αναδημοσιεύουμε από το τεύχος 22 του περιοδικού «ΒΙΔΑ», που κυκλοφόρησε τον Μάιο του 2016, κείμενο παρουσίασης του ντοκιμαντέρ του Νίκου Νούλα «Γεια σας και καλή αντάμωση ως Νικητές».
Το ντοκιμαντέρ παρατίθεται παρακάτω.

Παρουσιάστηκε πρόσφατα στις κινηματογραφικές αίθουσες το ντοκιμαντέρ του Νίκου Νούλα «Γεια σας και καλή αντάμωση ως Νικητές», που έχει ως θέμα τη δράση του Ηλία Μεταλλίδη μέσα από τις γραμμές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Περνά ατόφια η εικόνα ενός λαού που πάλεψε ενάντια στον αγγλοαμερικανικό ιμπεριαλισμό και την ντόπια πλουτοκρατία με τα ελάχιστα μέσα που διέθετε. Ακόμα, μέσα απ’ τα λόγια του Μεταλλίδη, ο θεατής προχωρά σχεδόν ο ίδιος μέσα στα χιόνια και στο κρύο, στη μάχη της Φλώρινας, στις ενέδρες και στα χτυπήματα του Δ.Σ.Ε.

Περνάν από μπροστά μας το Κάντσκο, το Κάμενικ, το Λέσιτς, σημεία στο χάρτη του επαναστατικού κομμουνιστικού κινήματος, με τον Μεταλλίδη να αποτυπώνει το πάθος των μαχητών του Δ.Σ.Ε. που προχωράνε προς τη νίκη σε κάθε μια απ’ αυτές τις σκληρές μάχες.

Ο ίδιος πολλές φορές τραυματίστηκε αλλά πάντα στο μυαλό του ήταν στο πώς να γυρίσει γρήγορα στα μάχιμα τμήματα και να μην αφήσει μόνους τούς τους συντρόφους του.

Μπορεί στο ντοκιμαντέρ να μιλάει μόνο ένας άνθρωπος, αλλά δεν πρόκειται για μια κατάσταση αυτοπροβολής όπως έχουμε συνηθίσει σήμερα, το αντίθετο μάλλον. Ο τρόπος με τον οποίο ο Μεταλλίδης εξιστορεί τα γεγονότα και ο σεβασμός προς τους συμμαχητές του όταν τους αναφέρει δημιουργεί την εντύπωση πως ακούστηκαν χιλιάδες φωνές αγωνιστών του Κομμουνιστικού κινήματος να βροντοφωνάζουν «Στα όπλα! Στη Νίκη!».

Αξίζει ένα μπράβο σε αυτή την προσπάθεια και ελπίζουμε και άλλες μαρτυρίες αγωνιστών του Δ.Σ.Ε. να έρθουν σύντομα στη δημοσιότητα μέσω οπτικοακουστικού υλικού. Ειδικότερα σε μια εποχή που η Αντίδραση και το υπηρετικό της προσωπικό έχει σηκώσει κεφάλι με ψέματα, λάσπες, διαστρέβλωση γύρω από την εαμική αντίσταση και τον εμφύλιο πόλεμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου