Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016

Για το εργοδοτικό έγκλημα στα EVEREST στην Βικτώρια

Κείμενο που μοιράζεται για το εργοδοτικό έγκλημα στα EVEREST στην Βικτώρια.
Μοιράστηκε την ημέρα της γενικής απεργίας (8/12) στις προσυγκεντρώσεις και στα μαγαζιά και περαστικούς γύρω από την πλατεία Βικτωρίας:

Την Πέμπτη 1/12 έπειτα από έκρηξη στο υπόγειο του καταστήματος EVEREST στην οδό Χέυδεν και Γ΄ Σεπτεμβρίου στην Βικτώρια, έχασε την ζωή της η 38χρονη λογίστρια Βασιλική Παραστατίδου, ενώ τραυματίστηκαν ακόμα 3 εργαζόμενοι και 2 διερχόμενοι.

Πέρα από τα όσα ακούγονται από τους ίδιους τους εργοδότες της εταιρείας αλλά και τα καθεστωτικά ΜΜΕ, το συγκεκριμένο συμβάν σε ένα ταχυφαγείο στο κέντρο της Αθήνας ήταν ένα ακόμα εργοδοτικό έγκλημα. Η λογίστρια, οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, αλλά και οι πελάτες ήταν θύματα της εργοδοτικής συμπεριφοράς που πασχίζει για κέρδη και ανταγωνισμό. Τρανή απόδειξη το γεγονός ότι το κατάστημα δεν σταμάτησε την 24ωρη λειτουργία του, κατά την διάρκεια των εργασιών, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο τις ζωές υπαλλήλων και πελατών στο όνομα της κερδοφορίας.

Η εταιρεία EVERFOOD A.E. ανήκει στον επενδυτικό όμιλο MIG συμφερόντων Βγενόπουλου. Ο όμιλος MIG κατέχει το μεγαλύτερο ποσοστό του μεγαλύτερου ομίλου τροφίμων στην Ελλάδα (vivartia), στον οποίο ανήκουν εταιρείες όπως EVEREST, GOODYS, FLOCAFE, ΔΕΛΤΑ, ΜΠΑΡΜΠΑ- ΣΤΑΘΗΣ κ.α. Το μεγάλο κεφάλαιο έχει ως μοναδικό του στόχο την ενίσχυση των κερδών του και για αυτό πίσω από τις υποκριτικές, γεμάτες οδύνη, ανακοινώσεις της εταιρείας, κρύβεται η μη τήρηση βασικών κανόνων προστασίας των εργαζομένων.

Τα καθεστωτικά ΜΜΕ, αφού αδυνατούσαν να κουκουλώσουν την προβολή του  εργατικού «ατυχήματος» όπως έχουν κάνει με τόσα άλλα, πιστά στο ρόλο του αποπροσανατολισμού, προβάλλουν φωτογραφίες και βίντεο της νεκρής γυναίκας, ιστορίες από την ζωή της και ταυτόχρονα μουρμουρίζουν ότι ο θάνατος της εργαζόμενης οφείλεται σε απροσεξία ή ανθρώπινο λάθος. Λένε τα ίδια ψέματα κάθε φορά, που ένας εργαζόμενος τσακίζεται ή χάνει την ζωή του στην προσπάθειά του να βγάλει το μεροκάματο, και βγάζουν κάθε φορά λάδι τα αφεντικά που έχουν καταργήσει τα μέτρα ασφαλείας των εργαζομένων. Καθημερινά σε όλους τους χώρους δουλειάς, στα εργοστάσια, σε οδικά έργα, σε αποθήκες, στο εμπόριο, συναντάμε δεκάδες εργατικά «ατυχήματα» πολλές φορές με απώλεια ζωής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο «αριστερός» εταίρος της συγκυβέρνησης, με τις ανακοινώσεις κροκοδείλιων δακρύων και υποσχέσεων για εντατικούς ελέγχους και τήρησης των μέτρων προστασίας, την ίδια στιγμή συζητάει στην βουλή θεσμικό πλαίσιο για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας που στην ουσία του, καταργεί τους ελέγχους ή τους αναθέτει σε ιδιωτικούς μηχανισμούς. Ο κόσμος της εργασίας που βιώνει στην καθημερινότητά του την σκληρή επίθεση που δέχεται με όλο και πιο αντεργατικά μέτρα, με το τσαλαπάτημα κάθε εργατικού δικαιώματος δεν πρέπει να πείθεται από τέτοιες τακτικές…

Η οργάνωση και η ενότητα στους χώρους της δουλειάς μπορούν να διεκδικήσουν τα συμφέροντα της εργατικής τάξης απέναντι στην επίθεση του κεφαλαίου. Οι ταξικές δυνάμεις με συνέπεια στον αγώνα να φανερώνουν σε κάθε πτυχή τους, τις βάρβαρες πολιτικές και τακτικές του κεφαλαίου.

Εργάτριες/ες για την ταξική ανασυγκρότηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου