Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016

Αυτό που παράγει ο καπιταλισμός είναι ο θάνατος – Με αφορμή το εργοδοτικό έγκλημα στα everest στην Βικτώρια

1/12/16: Ακόμα μια μέρα προστέθηκε στην βάναυση και δολοφονική καθημερινότητα της μισθωτής εργασίας, που σακατεύει εργαζόμενες και εργαζόμενους. Η 38χρονη λογίστρια Βασιλική Παραστατίδου έχασε την ζωή της έπειτα από έκρηξη που σημειώθηκε στο υπόγειο του καταστήματος EVEREST της εταιρείας EVERFOOD A.E. που ανήκει στον όμιλο εταιρειών συμφερόντων Βγενόπουλου, ενώ τραυματίστηκαν άλλοι 3 εργαζόμενοι και 2 πελάτες.

Το σημείο όπου βρίσκεται το συγκεκριμένο κατάστημα  (πλ. Βικτωρίας) δεν άφησε περιθώρια συγκάλυψης από τους εργοδότες και τα ΜΜΕ που σε αντίστοιχες περιπτώσεις εργοδοτικών «ατυχημάτων» αφήνουν να περνάνε με μικρά γράμματα και πεταχτά. Δεν χρειάζεται να περιμένει κανείς να βγουν διάφορα πορίσματα για τα αίτια του «ατυχήματος». Οι εργαζόμενοι, αλλά ακόμα και πελάτες, βρισκόντουσαν στο κατάστημα την ίδια ώρα που γινόντουσαν εργασίες συντήρησης στο υπόγειο. Σε ένα υπόγειο που λειτουργούσε κουζίνα και λογιστήριο. Ακόμα μια φορά το ολοφάνερο, η δουλειά να «τρέχει», τα ταμεία να γεμίζουν, οι εργαζόμενοι να παράγουν ασταμάτητα χωρίς καμιά προστασία, χωρίς κανένα μέτρο ασφάλειας. Το κέρδος πάνω απ όλα…


Ο εργατόκοσμος ξέρει τις συνθήκες σε κάθε παρόμοιο μαγαζάκι, γνωρίζει τι συμβαίνει μέσα στα εργοστάσια, στις αποθήκες, στο εμπόριο... εκεί που ο καπιταλισμός παράγει τον θάνατο. Οι ανακοινώσεις «πικρίας και λύπης» από την εργοδοσία δεν συγκινούν κανέναν και δεν μπορούν με τέτοιες ψευτοτακτικές να βγάλουν από πάνω τους την ευθύνη της νεκρής εργαζόμενης.

Δεύτερος παράγοντας τα καθεστωτικά ΜΜΕ που έστησαν ρεπορτάζ γύρω από το θέαμα του «κρίμα», ενώ παράλληλα κοπιάζανε να μοιράσουν τις ευθύνες δεξιά και αριστερά εκτός από τον πραγματικό φταίχτη. Το κεφάλαιο που βάζει πάνω από όλα το κέρδος.

Η αριστερά του κεφαλαίου χύνει και αυτή με την σειρά της κροκοδείλια δάκρυα για την εργαζόμενη, μας λέει για μέτρα προστασίας και εντατικοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών την ίδια στιγμή που τσακίζει με όλο και πιο επώδυνα μέτρα την εργατιά, που κάνει ότι περνάει από το χέρι της για να κερδίζουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και που το τελευταίο διάστημα συζητάει στην βουλή το νέο θεσμικό πλαίσιο για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας που στην ουσία καταργεί τους ελέγχους ή τους αναθέτει σε ιδιώτες!

Στην Βικτώρια δεν ήταν ένα  περιστατικό ανθρώπινου λάθους που στο τέλος αυτό θα μας πλασάρουν ως ουσιαστικό πόρισμα. Ήταν ακόμα ένα έγκλημα του κεφαλαίου με θύμα την εργατική τάξη. Να υπερασπιστούμε δυναμικά τα ταξικά μας συμφέροντα κόντρα στην άγρια επίθεση του κεφαλαίου. Η οργάνωση και ενότητα της εργατικής τάξης θα τσακίσει τις τακτικές του κεφαλαίου και του κράτους του.

Να πλαισιωθούν δυναμικά οι συγκεντρώσεις που καλούν ταξικές δυνάμεις απέναντι στο νέο εργοδοτικό έγκλημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου