Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016

Στο τσάκισμα των δικαιωμάτων μας, στη λεηλασία της ζωής μας δε θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια!

Με αφορμή τις τελευταίες κινητοποιήσεις ενάντια στις «λευκές νύχτες» δημάρχων και εργοδοτών... εν όψει της Κυριακής 17/7
Εδώ και 3 χρόνια το «Συντονιστικό Δράσης  ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και τα «απελευθερωμένα» ωράρια» συσπειρώνει κόσμο της εργασίας, σωματεία, συλλογικότητες, συνελεύσεις γειτονιάς και αλληλέγγυους/ες και υπερασπίζεται έμπρακτα τα εργατικά συμφέροντα και την αξιοπρέπεια των εργαζομένων. Από το Γενάρη του 2014 όταν πρωτο-οργανώθηκαν οι περίφημες «λευκές νύχτες» από δημάρχους και εργοδότες, έως και σήμερα το Συντονιστικό Δράσης παρεμβαίνει δυναμικά και αντιστέκεται στην επίθεση των αφεντικών. Εμείς, ως εργαζόμενοι & εργαζόμενες στον κλάδο του εμπορίου, δεν θεωρούμε δεδομένη την υποτίμησή μας ούτε και τελειωμένη υπόθεση την υποταγή μας στους νόμους της αγοράς. Αντιθέτως, βλέπουμε ένα πεδίο αγώνα για την υπεράσπιση των εργασιακών μας δικαιωμάτων που με αγώνες έχουν κατακτηθεί, έχοντας ως όπλο μας τη συλλογικοποίηση και την οργάνωση μέσα στους χώρους δουλειάς. Δεν παραδίνουμε έτσι εύκολα τις ζωές και την αξιοπρέπειά μας στις ορέξεις του Κεφαλαίου.
Ίλιον 25/6. «Λευκή νύχτα»  του δήμαρχου Ζενέτου & μιας δράκας εμπόρων…Εργατικά μπλόκα σε 15 καταστήματα που θέλησαν να λειτουργήσουν νύχτα…
Από τις 18.30 προχωρήσαμε σε μαζικούς εργατικούς αποκλεισμούς μεγάλων καταστημάτων & αλυσίδων πολυεθνικών στο κέντρο της αγοράς και στην ευρύτερη περιοχή όπου είχαν στηθεί τα «πολιτιστικά δρώμενα» της φιέστας. Για 4η χρονιά, οι εμποροϋπάλληλοι στο Ίλιον εκβιάστηκαν να δουλέψουν από τις 9 π.μ έως τις 3 μ.μ. & από τις 7 μ.μ. έως τις 3 το πρωί ή όσο πάει πληρώνοντας αυτοί το κόστος για την «τόνωση της τοπικής αγοράς», δουλεύοντας σαν σκλάβοι υπό την απειλή της απόλυσης.
Οι αποκλεισμοί διήρκησαν για 5 ώρες σε 15 καταστήματα που διεξαγόταν η «λευκή νύχτα» της δημοτικής αρχής και των αφεντικών. Στις 23.30 πραγματοποιήσαμε δυναμική πορεία με 400 άτομα στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους, κάνοντας σταθμούς αντιπληροφόρησης και δυσκολεύοντας με την παρουσία & το λόγο μας τη φιέστα της εκμετάλλευσης και της μαζικής αποχαύνωσης. Οι λεκτικοί/σωματικοί τραμπουκισμοί «αγανακτισμένων» αφεντικών & καταναλωτών που τόλμησαν να δημιουργήσουν κοινωνικό αυτοματισμό απέτυχαν λόγω της αποφασιστικής στάσης μας,  αφού απομονώσαμε πολιτικά και συλλογικά τις προκλήσεις τους από όπου κι αν προέρχονταν. Στα αποκλεισμένα καταστήματα, οι εργοδότες αναγκάστηκαν να παραδεχτούν την ήττα τους αποδεσμεύοντας τους συναδέλφους…
Μαρούσι 2/7, «Λευκή νύχτα» από δημοτική αρχή & τοπικό εμπορικό σύλλογο… Σε 19 καταστήματα μπλοκαρίστηκε η καταπάτηση του ωραρίου από τους ντόπιους εργοδότες
Για 3η φορά το χυδαίο δίδυμο Πατούλη-Νικολαράκου, επιχείρησε να οργανώσει την φιέστα της «λευκής νύχτας» πάνω στις πλάτες και τον ιδρώτα εκατοντάδων εργαζόμενων στον κλάδο του εμπορίου. Και αυτή τη φορά, όμως, δήμαρχοι και εργοδότες, είχαν δυναμικό αντίλογο στα σχέδιά τους. Από τις 18.30 προχωρήσαμε σε δεκάδες αποκλεισμούς καταστημάτων ακυρώνοντας στην πράξη την παράταση ωραρίου. Πιο συγκεκριμένα, αποκλείστηκαν τα παρακάτω 19 καταστήματα: Το κατάστημα της Wind, εταιρείας που παρουσιάστηκε ως «μέγας χορηγός» της φιέστας. Τα Hondos  Center & Gallerie de Beaute (όπου οι εργοδότες διάβασαν σωστά την αποφασιστικότητα των εργατικών μπλόκων & από νωρίς αποδέσμευσαν τις συναδέλφισσες) Το κατάστημα οπτικών του προέδρου του εμπορικού συλλόγου Αμαρουσίου, Νικολαράκου (παρά τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις πέριξ του καταστήματος, οι μεθοδεύσεις του Νικολαράκου ηττήθηκαν πολλαπλά). Pare-Pare, Accessorize, Benetton, Brand Name, Body Shop, Morena Spain, Vodaphone, Fred Perry, Badilla, Atrattivo, Sport Tech, Migato, 3 καταστήματα οπτικών ειδών. Η εικόνα στους εμπορικούς δρόμους του Αμαρουσίου δεν είχε την φυσιογνωμία της εμπορικής φιέστας δημάρχων-εργοδοτών. Αντίθετα, με τα πανό, τα συνθήματά και την μαζική μας παρουσία έξω από κάθε μαγαζί, οργανώσαμε μια πραγματική γιορτή ταξικής αλληλεγγύης και αγώνα.
Με οργάνωση και αντίσταση στους χώρους της δουλειάς
 βάζουμε φρένο στα σχέδιά τους!
Την Κυριακή 8/5, ημέρα γενικής απεργίας ενάντια στο ασφαλιστικό έκτρωμα, το κάλεσμα του Συντονιστικού Δράσης κινητοποίησε μεγάλο κομμάτι του κόσμου της εργασίας και του αγώνα. Πραγματοποιήσαμε αποκλεισμούς καταστημάτων σ’ όλο το μήκος της Ερμού από τις 9.30 το πρωί ως τις 16.00! Ενωθήκαμε και ήρθαμε σε επαφή με συναδέλφους-ισσες έξω από τα κλειστά μαγαζιά και μπορέσαμε να συζητήσουμε μερικά από τα ζητήματα που κάνουν την εργασιακή πραγματικότητα όλο και πιο βάρβαρη. Η 8η Μάη ήταν μια από τις μικρές αλλά σημαντικές νίκες που μας δικαιώνουν και μας δυναμώνουν. Ας αποτελέσει εφαλτήριο για ακόμα μεγαλύτερες και δυναμικές στιγμές του αγώνα που έχουμε να δώσουμε!
Την Κυριακή 17/7 καλούμαστε για ακόμα μια φορά να δουλέψουμε. Ας μην ξεχνάμε ότι οι εργάσιμες Κυριακές από μία φορά το χρόνο έγιναν 7 και μετά εύκολα γίναν 8. Σταθήκαμε σημαντικό εμπόδιο για να μην περάσουν οι 52 εργάσιμες Κυριακές, ας μην εφησυχαζόμαστε! Έτσι και οι «λευκές νύχτες» πλασάρονται από τα αφεντικά ως «γιορτή» μία φορά το χρόνο, αλλά εξαπλώνονται σε πολλές περιοχές της χώρας και ήδη στο Μαρούσι μετράμε 2 μέσα σε ένα χρόνο! Η Κυριακή 17 Ιούλη για τους εργαζόμενους στο εμπόριο ας αποτελέσει κάλεσμα σε αντίσταση!
Οι μαζικές & μαχητικές εργατικές παρεμβάσεις σε Ίλιον και Μαρούσι ενάντια στη λεηλασία της ζωής μας από δημάρχους και αφεντικά αποτελούν σημαντική παρακαταθήκη για τη συνέχιση των ακηδεμόνευτων ταξικών αγώνων σε κάθε εργατικό-κοινωνικό μέτωπο. Η αποφασιστικότητα των εργατικών μπλόκων και η οπισθοχώρηση του εργοδοτικού τσαμπουκά σε πολλές περιπτώσεις, η άμεση και ζωντανή επαφή με εκατοντάδες συναδέλφους και συναδέλφισσες μέσα και έξω από τα μαγαζιά, ο συντονισμός και η οργάνωση των εργαζομένων μέσα στους χώρους δουλειάς, αποτελούν την απαραίτητη μαγιά για τα επόμενα βήματά μας. Ώστε ν’ αντισταθούμε στην επίθεση κράτους και αφεντικών πάνω στις ζωές μας, να υπερασπιστούμε αποτελεσματικά τα εργατικά συμφέροντα, τις νύχτες και τις Κυριακές μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου