Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

'MYSTIC' συνταγές...και δουλειές με 'ΦΟΥΝΤΕΣ'

Εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία η εν λόγω πιτσαρία λειτουργεί στην καρδιά των Εξαρχείων.
Το επιχειρηματικό projekt  του «προχώ» ιδιοκτήτη με σήμα την φούντα,  αγκαλιάστηκε από το καταναλωτικό κοινό, όχι μόνο των Εξαρχείων αλλά και των γύρω περιοχών. Ήταν άλλωστε αναμενόμενη η επιτυχία με έναν συνδυασμό «βιολογικών» προϊόντων και ζύμη από κάνναβη.
Άλλη μια καπιταλιστική ΑΛΧΗΜΕΙΑ, άλλο ένα κάτεργο που πουλάει εναλλακτισμό με την σέσουλα, «ζεστό περιβάλλον», μουσικές του κόσμου,  και πάει λέγοντας.. το γνωστό ''παραμύθι'', που δυστυχώς ακόμα πουλάει σε γειτονιές με μεγάλη ιστορία ταξικών-κοινωνικών αγώνων όπως αυτή των Εξαρχείων...
 Για να δούμε  τώρα που και ποιος δημιουργεί αυτές τις γεύσεις;
 Κάτω, κυριολεκτικά από τα πόδια των πελατών που τρώνε και διασκεδάζουν, νομίζοντας ότι κερδίζουν μακροζωία πληρώνοντας τσουχτερά για τα δεδομένα το βιολογικό τους γεύμα, υπάρχει ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ!!! Επιλεγμένο προσεκτικά, από χώρες με «ζεστά κλίματα» ,ώστε να αντέχουν να ζυμώνουν και να ψήνουν 12 ώρες κάθε μέρα, ακόμη και στους μεγάλους καύσωνες του καλοκαιριού χωρίς aircodition(!). Ο εργοδοτικός εναλλακτισμός  εκμεταλλεύεται  εργάτες από το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές. Το μαστίγιο αυτών των ανθρώπων είναι «αόρατο» με ορατές όμως συνέπειες και ονομάζεται ψυχολογικός πόλεμος (με σκληρούς εκβιασμούς και γαλιφιές από την εργοδοσία για να κρατούνται οι μετανάστες εργάτες συνεχώς υποτακτικοί και πειθαρχημένοι).. Με άθλια μεροκάματα σε σχέση με τα κέρδη της επιχείρησης και την δουλειά που καλούνται να φέρουν εις πέρας(δωδεκάωρο –επταήμερο, σε φούρνους, υγρασία και αδιάκοπη εργασία).
 Ο εργοδότης, που το παίζει ''προοδευτικός'' και ''κοινωνικά ευαίσθητος'' δεν τους παρέχει καν ένα κουτί πρώτων βοηθειών σε περίπτωση ατυχήματος στην κουζίνα. Προσπαθούν μόνοι τους να καλύψουν τα στοιχειώδη με ότι έχουν από το σπίτι.
 Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται οι όροι δουλειάς και στα υπόλοιπα πόστα τα πιο «φιλικά», των «πάνω πατωμάτων» για τους εργαζόμενους.
Οι σερβιτόροι ξεπατώνονται στο σερβίρισμα όπως παντού στην γειτονιά μας, ανεβοκατεβαίνουν κάνοντας δουλειά τηλεφωνικού κέντρου, σέρβις, ασανσέρ η λεγόμενη «χταποδοποίηση» του σερβιτόρου… Βγάζοντας διπλάσια  δουλειά. Συχνά είναι τα κάθε είδους  εργατικά ατυχήματα. Στο ίδιο επίπεδο εκμετάλλευσης  βρίσκεται και το πόστο των ντελιβεράδων, δεν τους παρέχεται εξοπλισμός, δουλεύουν κάτω από την συνεχή πίεση των παραγγελιών σε βροχές και χιόνια, ενώ τα σέρβις, οι βενζίνες κλπ είναι αμφιλεγόμενο αν έχουν συζητηθεί ποτέ..  
 Αυτός λοιπόν ο μαγαζάτορας, που έχει ''κερδίσει'' την εμπιστοσύνη της γειτονιάς. Ένας ''προοδευτικός και τίμιος'' αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας αισχροκερδεί εις βάρος των εργαζομένων του.. Εκβιάζει με το γάντι τους μετανάστες εργάτες των «κάτω» πατωμάτων, ενώ διαχειρίζεται με «πρωτοκοσμική» πονηριά τους εργαζόμενους των «πάνω» πατωμάτων βγαίνοντας συνεχώς λάδι η επιχείρησή του. Από την πλευρά του σωστά πράττει, αυτό του το αναγνωρίζουμε, έτσι είναι η πάλη των τάξεων στον καπιταλισμό. Η κάθε τάξη τα συμφέροντά της. Είναι λάθος που τόσα χρόνια κανένας εργαζόμενος της mystic δεν μίλησε ανοιχτά για την εργασιακή εκμετάλλευση και δεν οργάνωσε την πάλη στο συγκεκριμένο κάτεργο ,αφήνοντας το συγκεκριμένο αφεντικό να «λύνει και να δένει» χωρίς κανένα κόστος και απτόητος να πλουτίζει εις βάρος των εργαζομένων του. Την στιγμή που ταξικά σωματεία δρουν με συγκεκριμένο ταξικό πλαίσιο και προσανατολισμό. Όπως είναι το ΣΣΜ (σωματείο σερβιτόρων μαγείρων)  και το ΣΒΕΟΔ (σωματείο βάσης εργαζομένων οδηγών δικύκλων).
 Καλούμε τους εργάτες να συσπειρωθούν στα σωματεία και τους πελάτες να απομονώνουν τέτοια «κατεργάκια».
 Οι καιροί που ζούμε δεν επιτρέπουν τέτοιες εργατικές υποχωρήσεις ,κανένα άλλοθι για κανένα αφεντικό σε καμία γειτονιά. Να γίνουμε εμείς οι «επιθεωρητές εργασίας» και να απαντάμε όπως αναλογεί στα Κάτεργα. Η συλλογικότητα και η ταξική αλληλεγγύη είναι η δύναμη μας.
 Ενάντια  στα ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΚΟΛΑΣΤΗΡΙΑ
Ενάντια  ΣΤΟΝ ΨΕΥΤΟΕΝΑΛΛΑΚΤΙΣΜΟ
Τάξη εναντίον τάξης
 Ομάδες εργατών/τριών  από τα Εξάρχεια και πέριξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου