Κυριακή 24 Μαΐου 2015

Έκθεση σκίτσων του Λουκά Μ. (fouk) 18 - 27 Μάη


Ο Λουκάς έφυγε πριν ένα χρόνο και εμείς είμαστε σήμερα εδώ, ο ένας δίπλα στον άλλο, η μία δίπλα στην άλλη, οργανώνοντας μια έκθεση με τα σκίτσα του, η οποία γίνεται στα πλαίσια των δεκάχρονων του περιοδικού Βίδα. Στην έκθεση θα διατίθεται το βιβλίο με σκίτσα του Λουκά "οι αστοί τρομάξανε", η ιστορία του Μιχάλη Μπεζεντάκου.

Σας καλούμε για να τιμήσουμε ένα σύντροφο, ένα φίλο, έναν αδερφό. Και να διατρανώσουμε: Σύντροφε, δε σε ξεχνάμε, είσαι ανάμεσά μας, όλα συνεχίζονται...

Όχι άλλοι νεκροί για τα κέρδη των αφεντικών



Νέα παρέμβαση πραγματοποιήθηκε στην βιομηχανική ζώνη του Ασπρόπυργου από δυνάμεις του ταξικού αντικαπιταλιστικού κινήματος.


Πετάχτηκαν τρικάκια και γράφτηκαν συνθήματα έξω από τα ΕΛΠΕ και την γύρω περιοχή. Αυτή η παρέμβαση ήρθε να προστεθεί σε κύκλο παρεμβάσεων με αφορμή το εργοδοτικό έγκλημα στα ΕΛΠΕ, την αποσιώπησή του από τα ΜΜΕ και την ανάδειξη του εγκλήματος ως κεντρικό και μείζον ζήτημα για όλη την εργατική τάξη που σκοτώνεται στα κάτεργα.

Δυστυχώς με την λήξη της παρέμβασης έγινε γνωστός και ο θάνατος του 27χρονου εργάτη Αντώνη Αβράμπου που ήρθε να προστεθεί στους δύο ήδη νεκρούς, Χαράλαμπο Δευτεραίο και Ραμαντάν Ντελιλάι.


Ενάντια στο κεφάλαιο που δολοφονεί
η μόνη απάντηση οργάνωση και πάλη ταξική

Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Αυτό που παράγει ο καπιταλισμός είναι ο θάνατος - Εργοδοτικά εγκλήματα από αρχές Μαρτίου έως σήμερα

Από παρέμβαση συντρόφων
για το εργοδοτικό έγκλημα στις 23/3
Σύμφωνα με το ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε (ελληνικό ινστιτούτο υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας) κάθε χρόνο στην Ελλάδα μετράμε πάνω από 20.000 εργατικά ατυχήματα και περίπου τα 100 από αυτά είναι θανατηφόρα. Οι εργάτες όμως δεν είναι αριθμοί. Είναι αυτοί και αυτές που πουλούν την εργατική τους δύναμη για να πληρωθούν με αίμα.
Ξεζουμίζονται και πεθαίνουν στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, του πιο γρήγορα, του πιο πολύ. Οι καπιταλιστές θέλουν εργάτες χωρίς δικαιώματα, με σκυμμένα κεφάλια, που να βγάζουν διπλάσια και τριπλάσια δουλειά από το κανονικό, διακινδυνεύοντας την ίδια τους την ζωή. Σε αυτές τις «απαιτήσεις» των αφεντικών είναι χρέος μας να απαντήσουμε με ταξική πάλη και οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς.


Παρακάτω έχει γίνει μια προσπάθεια καταγραφής των εργοδοτικών εγκλημάτων από τον Μάρτιο έως σήμερα:

14/3 Εργαζόμενος τραυματίστηκε στην Κεφαλονιά κατά την διάρκεια εργασιών με γερανοφόρο όχημα σε συνεργείο της ΔΕΗ.

23/3 Εργάτης τραυματίστηκε στα πόδια όταν καταπλακώθηκε από χώματα στην περιοχή Μαλάδες στο Ηρακλείο.

- Μετά από πυρκαγιά στο πλοίο «highspeed 5» της εταιρείας «Hellenic seaways» το οποίο επισκευαζόταν στο μόλο της ΔΕΗ στην ζώνη του Κερατσινίου, βρέθηκε απανθρακωμένος ο 50χρονος ναυτεργάτης Κοσμάς Κοντόζης.

26/3 Ναυτεργάτης τραυματίστηκε σοβαρά στο πόδι στα Ψαρά της Χίου, όταν έσπασε ο κάβος του πλοίου «γκλόρυ».

28/3 39χρονος εργάτης έχασε την ζωή του στο Ηράκλειο έπειτα από πτώση κατά την διάρκεια εργασίας κατεδάφισης.

1/4 Ο 53χρονος εργάτης Βάιος Ντούλας που δούλευε σε μεταλλείο της ΛΑΡΚΟ στην Φθιώτιδα σκοτώθηκε όταν μετά από ελεγχόμενη έκρηξη για εξόρυξη μεταλλεύματος έγινε κατολίσθηση παλιάς στοάς του μεταλλείου.

4/4 Στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής 35χρονος εργάτης έχασε την ζωή του όταν κατά την διάρκεια εργασιών στο βιολογικό καθαρισμό έπεσε από μεγάλο ύψος.

9/4 Σε ορυχείο της ΔΕΗ στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας εργαζόμενος τραυματίστηκε σοβαρά με πολλαπλά κατάγματα κατά την διάρκεια λίπανσης ενός εκσκαφέα.

13/4 Κατά την διάρκεια εργασιών στο αλιευτικό σκάφος «ΛΙΒΕΡΗΣ ΦΩΤΕΙΝΗ 2» στην παλιά σκάλα λιμένα Κεραμωτής 41χρονος αλιεργάτης έχασε την ζωή του από χτύπημα στο κεφάλι.

21/4 Ο 54χρονος εργάτης στον δήμο Ικαρίας Ηλίας Γεράκης έχασε την ζωή του κατά την διάρκεια εργασιών ύδρευσης, δουλεύοντας με όχημα φορτωτή – εκσκαφέα.

5/5 Εργάτης τραυματίστηκε στο κεφάλι και σε διάφορα σημεία του σώματός του όταν κατά την διάρκεια συντήρησης του δικτύου επικοινωνιών του φαραγγιού της Σαμαριάς έπεσε σε χαράδρα.

8/5 Μετά από πυρκαγιά κατά την διάρκεια εργασιών συντήρησης στα ελληνικά πετρέλαια, τέσσερις εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ και δύο εργαζόμενοι σε εργολάβο τραυματίστηκαν σοβαρά με βαριά εγκαύματα.

Ταξική εγρήγορση ενάντια στους ύπουλους εχθρούς της Τάξης


9 Μαΐου 1945. Μετά από 6 χρόνια πολέμου τα αντιφασιστικά κινήματα των καπιταλιστικών χωρών, οι λαοί που πάλεψαν το φασισμό, με την μεγάλη βοήθεια του κόκκινου στρατού και της σοβιετικής ένωσης, καταφέρνουν την ήττα του Χίτλερ, με άνευ όρων παράδοση της Γερμανίας. Ο λαός απέδειξε ότι όταν θέλει να συντρίψει τον εχθρό του θα βρει την ανεξάντλητη δύναμη και θα το κάνει και αυτό που φάνταζε πανίσχυρο και τεράστιο θα βρει τον τρόπο να το κατατροπώσει. Η «αντιφασιστική νίκη των λαών» είναι μία από τις μεγαλύτερες νίκες της τάξης μας και για αυτό τον λόγο με λύσσα και με κάθε τρόπο οι αστοί προσπαθούν να την βεβηλώσουν.

Κυριακή 10 Μαΐου 2015

Σήμερα στα ΕΛ.ΠΕ... Αύριο; Ταξική οργάνωση και πάλη

Από παρέμβαση συντρόφων στον Ασπρόπυργο
Σήμερα (8/5) κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης στην U-3300, συνέβη ένα μεγάλο προδιαγεγραμμένο εργοδοτικό έγκλημα.
Έξι συνάδελφοι, τέσσερις εργαζόμενοι των ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ και δύο εργολαβικού προσωπικού, τραυματίστηκαν πολύ σοβαρά μετά από πυρκαγιά.
Όπως έχει γίνει κατ' επανάληψη στο παρελθόν, η εργοδοσία θα σπεύσει να μιλήσει για ανθρώπινο λάθος, θα ρίξει δηλαδή τις ευθύνες στα ίδια τα θύματα. Συνεπικουρούμενη και από κυβερνητικούς παράγοντες, που ήδη έσπευσαν να "συμπαρασταθούν", θα μιλήσει για το "τυχαίο", για την "κακιά στιγμή".
Η συμπίεση του χρονοδιαγράμματος του SHUT DOWN για εξοικονόμηση χρημάτων, δεν είναι όμως ούτε κάτι "τυχαίο", ούτε "κακιά στιγμή".
Το γεγονός ότι τα τελευταία 3 χρόνια η εργοδοσία απέλυσε μέσω εθελουσίας εξόδου, πολυάριθμο έμπειρο προσωπικό, και ταυτόχρονα έκοψε τις θέσεις εργασίας, δεν είναι "ανθρώπινο λάθος", αλλά στρατηγική επιλογή.
Ούτε συνέβη από τύχη, το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της γενικής συντήρησης τα εξαντλητικά 12ωρα, 14ωρα και 16ωρα έχουν επικρατήσει!!
Η χρήση μη εκπαιδευμένου εργολαβικού προσωπικού για να μειωθεί το κόστος, δεν είναι τυχαίο επίσης.
Όλα τα παραπάνω είναι συνειδητές επιλογές της εργοδοσίας, που εξυπηρετούν την ανταγωνιστικότητα και τα κέρδη της. Στηρίζεται από το εργασιακό νομοθετικό πλαίσιο που έχτισαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, και που η τωρινή κυβέρνηση θα εντείνει ακόμα πιο πολύ, καθώς Ευρωπαϊκή Ένωση και ΔΝΤ ζητάνε ακόμα μεγαλύτερη "ευελιξία" στην εργασία, ζητάνε ακόμα "ανταγωνιστικότερο" -δηλαδή φθηνότερο- εργατικό δυναμικό.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Η καρδιά μας βρίσκεται με τους συναδέλφους μας και τις οικογένειές τους. Το καθήκον μας είναι ο αταλάντευτος αγώνας για εξασφάλιση της προστασίας ζωής των εργαζομένων, για μέτρα ασφαλείας, για δουλειά σε ανθρώπινες συνθήκες με δικαιώματα, κόντρα στις ορέξεις της εργοδοσίας.
Συμμετέχουμε μαζικά και αποφασιστικά στην αυριανή απεργιακή κινητοποίηση, στην πύλη των ΒΕΑ στις 7 π.μ.
Κλιμακώνουμε και συντονίζουμε τον αγώνα μας από κοινού με το Συνδικάτο Μετάλλου και Ναυπηγικής Βιομηχανίας και το Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας, ώστε να απαιτήσουμε:
- Μέτρα για την προστασία της ζωής των εργαζομένων.
- Να μπει τέλος στην εργολαβοποίηση.
- Να μπει τέλος στην εξαντλητική υπερεργασία των 12ωρων, να τηρούνται τα ωράρια και οι αμοιβές που προβλέπονται από τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.
- Να γίνουν προσλήψεις σύμφωνα με τις ανάγκες της παραγωγής, να καλυφθούν οι θέσεις που η εταιρεία πρόσφατα κατήργησε.
- Να καλύψει η εταιρεία όλα τα έξοδα των συνάδελφων σχετικά με την περίθαλψή τους. (Όλων των συναδέλφων ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας).
Αγωνιστικό Μέτωπο Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ
Με 24ωρες απεργίες απάντησαν οι εργαζόμενοι το Σάββατο 9/5 και Κυριακή 10/5, ενώ αποφασίστηκε περιφρούρηση της απεργίας και την Δευτέρα 11/5 από τις 6 π.μ. και νέα απεργιακή συγκέντρωση και γενική συνέλευση στη πύλη των εγκαταστάσεων στις 7 π.μ.

Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

Επίδομα ανεργίας για όλους τους άνεργους: Διαδήλωση, Παρασκευή 8 Μάη, Ομόνοια 6μμ

Σήμερα, που η κατάσταση της ανεργίας ταυτίζεται όλο και περισσότερο με τη στέρηση στοιχειωδών αγαθών και τον κοινωνικό αποκλεισμό.
Που η διαχείριση από την πλευρά του κράτους του ζητήματος της ανεργίας, όχι μόνο λύσεις δεν προσφέρει, αλλά αντίθετα συγκαλύπτει και διαιωνίζει το πρόβλημα.
 Έχει έρθει η στιγμή να διεκδικήσουμε μια συνολική λύση για όλους τους ανέργους, που θα έχει διάρκεια και θα καλύπτει τις ανάγκες μας για να ζούμε αξιοπρεπώς.
 Οι άνεργοι, είμαστε αναπόσπαστο κομμάτι της εργατικής τάξης και όχι μια ξεχωριστή κατηγορία από τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Σαν κομμάτι λοιπόν του κόσμου της εργασίας, διεκδικούμε ένα ποσοστό του πλούτου που έχει παραχθεί και συνεχίζεται να παράγεται από το σύνολο της εργατικής τάξης και είναι δίκαιο να επιστραφεί στους εργαζόμενους που έχουν μείνει χωρίς δουλειά.
 Γνωρίζουμε καλά ότι καμία κατάκτηση δεν έρχεται από τη μια στιγμή στην άλλη και ούτε πρόκειται βέβαια να μας δοθεί απλόχερα από το κράτος κι οποιαδήποτε κυβέρνηση.
Βασική προϋπόθεση για να κατακτήσουμε το επίδομα ανεργίας είναι να κατέβουμε οι άνεργοι στο δρόμο και να το απαιτήσουμε μαζικά. Εξάλλου, μόνο με αγώνες έχει καταφέρει η εργατική τάξη να κατακτήσει όλα τα δικαιώματά της.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 ΜΑΗ ΣΤΙΣ 18:00
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΟΜΟΝΟΙΑ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Συντονισμός για τη διεκδίκηση του επιδόματος ανεργίας
Αναδημοσίευση από: Προλεταριακή Πρωτοβουλία

Κανένας συνάδελφος/ισσα μόνος του απέναντι στα αφεντικά

Tην Παρασκευή 1η Μάη  προχωρήσαμε σε κινητοποίηση έξω από το κατάστημα Everest (της μητρικής εταιρείας) που βρίσκεται στην συμβολή των οδών  Αγίου Μελετίου και Πατησίων. Η παρέμβαση  αυτή αποτελεί μια πρώτη συλλογική απάντηση του σωματείου, στο απαράδεκτο περιστατικό εργοδοτικής τρομοκρατίας της επιχείρησης, που στόχο είχε τον εκβιασμό της οικειοθελούς παραίτησης εργαζόμενης, ώστε να μην της καταβάλουν την νόμιμη αποζημίωση. Για περίπου 2 ώρες, 150 άτομα (σωματείο και αλληλέγγυοι) με πανό, κείμενα και συνθήματα βροντοφωνάξαμε ότι η εργοδοτική ασυδοσία και οι εκβιαστικές μέθοδοι της μητρικής εταιρείας των everest δεν θα μείνουν σε καμία περίπτωση αναπάντητες.

Άμεση  καταβολή της νόμιμης αποζημίωσης 13 χρόνων εργασίας στην συναδέλφισσα Ιωάννα Π.




Πηγή: Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων

Παρασκευή 1 Μαΐου 2015

Πρωτομαγιά 1949, στις κορφές του Γράμμου...

Μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού παρατηρούν
τις κινήσεις του κυβερνητικού στρατού

















ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ 30 Απρίλη με 1 Μάη. Πάμε να μιλήσουμε στους φαντάρους. Δυο φύγαν πιο μπροστά. Θα πήγαιναν σε μια βρυσούλα πολύ κοντά στον εχθρό να ακούσουν τι θα λένε όταν θα μιλάει ο τηλεβόας. Εμείς οι άλλοι πιάσαμε το τσουγκάρι και το χωνί άρχισε.