Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

Περί ταξικής παιδείας και αγώνα

Η εκπαίδευση συνεχίζει να γίνεται στόχος της ίδιας βάρβαρης πολιτικής του συστήματος, αυτή τη φορά μέσω της σοσιαλδημοκρατικής «αριστερής» διακυβέρνησης, η οποία συνεχίζει την ίδια πολιτική καταστροφής της παιδείας.

Εκπαιδευτικά κενά (περίπου 6.000 σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια), εκπαιδευτικούς που μετακινούνται από το ένα σχολείο στο άλλο για να σώσουν ότι απομένει, σχολεία χωρίς πόρους (γονείς αναγκάζονται να πληρώνουν πετρέλαιο για να υπάρχει θέρμανση), έλλειψη προσωπικού και υποχρηματοδότηση σε σχολεία μαθητών με αναπηρία ή μαθησιακές δυσκολίες. Και ένας 23% ΦΠΑ ο οποίος πλανάται πάνω από το κεφάλι των λαϊκών οικογενειών, τον οποίο θα πληρώσουν είτε μέσα από φροντιστήρια, είτε μέσα από άλλα μέτρα που η κυβέρνηση ήδη απειλεί πως θα φέρει.

Ο κατάλογος γνωστός και χωρίς τέλος. Η ιστορία επαναλαμβάνεται και είμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Το δημόσιο σχολείο καταστρέφεται και αυτό δεν συμβαίνει γενικά και αόριστα. Είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένης πολιτικής. Της πολιτικής της ΕΕ, η οποία δημιουργεί ένα καθαρά ταξικό σχολείο που πλήττει τις οικογένειες του μεροκάματου.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η καταστροφή της δημόσιας παιδείας και η αντικατάστασή της από τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια. Τρανταχτό παράδειγμα εκπροσώπησης του κεφαλαίου πάνω στο ζήτημα της παιδείας είναι ο πρόεδρος της ομοσπονδίας εκπαιδευτικών φροντιστών Ελλάδος που υποστηρίζει ότι τα φροντιστήρια δεν είναι ένα ελληνικό παράδοξο αλλά ένα παγκόσμιο εκπαιδευτικό φαινόμενο! Εμείς θα συμφωνήσουμε με μία και μόνο διαφορά. Η παραπαιδεία δεν είναι ένα φαινόμενο που στον ελλαδικό χώρο πρέπει να ακολουθηθεί κατά το παγκόσμιο τρόπο, αλλά μια παγκόσμια πολιτική του κεφαλαίου που τσακίζει την δωρεάν παιδεία για να κερδοφορούν οι επιχειρήσεις της παραπαιδείας.

Ο ίδιος δηλώνει θρασύτατα πως τα 3€ την ώρα που έχει καταγγελθεί από εργαζόμενους/ες δεν ισχύει και κανένα φροντιστήριο δεν πληρώνει τους εκπαιδευτικούς με τέτοιο μισθό, υποστηρίζοντας ανοιχτά τους εκμεταλλευτές φροντιστηριάρχες! Εμείς να θυμίσουμε τους εκπαιδευτικούς που αρνήθηκαν να υπογράψουν ότι έλαβαν δώρο Πάσχα χωρίς να τους έχει καταβληθεί, το οποίο οδήγησε σε εκδικητική απόλυση μιας εκπαιδευτικού.

Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα, οι μαθητές για άλλη μια φορά έδωσαν το αγωνιστικό «παρών» αποδεικνύοντας ότι είναι εδώ, έτοιμοι να υπερασπιστούν το σχολείο που τους αξίζει. Δεκάδες σχολεία από τις γειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά (Πατήσια, Κυψέλη, Αμπελόκηπους, Παγκράτι, Κολωνό, Σεπόλια, Καισαριανή, Ηλιούπολη, Υμηττό, Βύρωνα, Αργυρούπολη, Μπραχάμι, Καλλιθέα, Ν. Σμύρνη, Ν. Ιωνία, Ν. Ηράκλειο, Ν. Φιλαδέλφεια, Περιστέρι, Ίλιον, Αγ. Αναργύρους, Πετρούπολη, Χαϊδάρι, Αιγάλεω, Πειραιά, Νίκαια, Κορυδαλλό, Κερατσίνι, Πέραμα, Σπάτα, Παλλήνη), συμμετείχαν στην συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στα Προπύλαια στις 2/11, αλλά και πολλά σχολεία από άλλες περιοχές πραγματοποίησαν στις πόλεις τους συγκεντρώσεις ( Θεσσαλονίκη, Γιάννενα, Πάτρα, Λάρισα, Καλαμάτα, Τρίκαλα, Κοζάνη, Σέρρες και πολλές άλλες πόλεις).


Και συνεχίζουν δυναμικά δίνοντας και πάλι το «παρών» τους έξω από τις μαθητικές αίθουσες, στον δρόμο.

Σε καινούρια ανακοίνωση τους αναφέρουν:

«Στην Αθήνα σήμερα ήμασταν χιλιάδες! Όλη η Αθήνα γέμισε με μαθητές, με τα συνθήματα μας, τις μουσικές μας, τα πανό μας! Θα γίνουμε ακόμα περισσότεροι!! Συνεχίζουμε πιο δυναμικά…
·         Την Τετάρτη 4 Νοέμβρη προχωράμε σε κινητοποιήσεις στις γειτονιές μας, στα δημαρχεία, τις περιφέρειες, στο υπουργείο. Κάνουμε παντού γνωστά τα αιτήματά μας!!!!!
·         Την Πέμπτη 5 Νόεμβρη διαδηλώνουμε με τους φοιτητές και τους σπουδαστές των ΤΕΙ στην Αθήνα, στις 12:00 στα Προπύλαια (στάση ΜΕΤΡΟ Πανεπιστήμιο)!!!!
·         Συντονιζόμαστε όλοι για να γίνουμε πιο δυνατοί! Το Σάββατο 7 Νοέμβρη κάνουμε συντονιστικά όλων των σχολείων της Αθήνας και του Πειραιά. Συμμετέχουμε όλοι οι εκλεγμένοι σε 5μελή και 15 μελή και όλοι οι μαθητές που θέλουμε να γίνει πιο δυνατός ο αγώνας μας! Το ραντεβού όλων των μαθητών από τα σχολεία της Αθήνας για το Σάββατο είναι στις 16:30 στο 2ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας (σταθμός ΗΣΑΠ, Πευκάκια). Για τα σχολεία του Πειραιά το ραντεβού είναι στις 17:30 στην πλατεία Κοραή στο σκάκι.


Οι μαθητές αγωνίζονται για το αυτονόητο, για το δικαίωμα τους στην πραγματική μόρφωση. Για ένα δωρεάν, δημόσιο σχολείο που θα τους προσφέρει ολόπλευρη μάθηση. Ενώνοντας τους αγώνες ενάντια στην καταπάτηση δικαιωμάτων, μαθητές, νεολαίοι/ες, εργαζόμενοι και άνεργοι έχουμε χρέος να ανοίξουμε μέτωπα. Μέτωπα αντίστασης ενάντια στο κεφάλαιο και τις τακτικές του. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου