Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

Παρέμβαση στο ταχυφαγείο “The Big Bad Wolf”, στο Παγκράτι, για τον θάνατο συναδέλφου εν ώρα εργασίας

photo 3_editΣτις 3 Ιουλίου ο διανομέας στο ταχυφαγείο “The Big Bad Wolf”, Κ.Ζ., χάνει τη ζωή του σε δυστύχημα εν ώρα εργασίας στο Παγκράτι. Λίγες μέρες αργότερα μέλη της Συνέλευσης Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου (ΣΒΕΟΔ) επιβεβαιώνουν μέσω του αρμόδιου Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας πως ο εργοδότης δεν είχε δηλώσει το θανατηφόρο ατύχημα ως εργατικό και έτσι το Σωματείο κίνησε τις απαραίτητες διαδικασίες. Το καθεστώς των “ατελείωτων και εξαντλητικών ωραρίων” και μάλιστα χωρίς ασφάλιση, εξασφαλίζει στα αφεντικά μειωμένο κόστος εργασίας και θέτει σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα και την ψυχική υγεία των συναδέλφων.
Στις 24 Ιουλίου μέλη της ΕΡΓ.ΟΒ.Α. και δεκάδες αλληλέγγυοι βρέθηκαν έξω από το υποκατάστημα στην οδό Υμηττού στο Παγκράτι, μίλησαν με εργαζόμενους για τις συνθήκες εργασίας αλλά και με τον υπεύθυνο της επιχείρησης ώστε να προβεί στις απαραίτητες κινήσεις τόσο για την αναγνώριση του δυστυχήματος ως εργατικό όσο και για την αλλαγή των εργασιακών συνθηκών στο μαγαζί. Ακολούθησε πορεία στους δρόμους του Παγκρατίου.
Το κείμενο που μοιράστηκε κατά τη διάρκεια της παρέμβασης και φωτογραφίες από την συγκέντρωση.

ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΔΙΑΝΟΜΕΑ
ΣΤΟΣΟΥΒΛΑΤΖΙΔΙΚΟ “THEBIGBADWOLF”
Το βράδυ της Παρασκευής, στις 3 Ιούλη 2015, ο συνάδελφος Κίμωνας Ζορμπάς, διανομέας στο ταχυφαγείο "The  Big Bad Wolf" στο Παγκράτι στην οδό Υμηττού 77, έχασε τη ζωή του, στη συμβολή των οδών Φορμίωνος και Τμώλου, εν ώρα εργασίας. Μέλη του Σωματείου Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου (ΣΒΕΟΔ), επισκέφτηκαν το κατάστημα, μίλησαν με εργαζόμενους που επιβεβαίωσαν το δυστύχημα. Στις 8 Ιούλη το ΣΒΕΟΔ επισκέφτηκε το αρμόδιο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), όπου δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες μας πως ο εργοδότης δεν είχε δηλώσει το θανατηφόρο ατύχημα του συναδέλφου ως εργατικό. Απέναντι στην ανάλγητη αυτή συμπεριφορά του εργοδότη, που συνιστά ύβρη για τον εκλιπόντα συνάδελφο, το σωματείο κινεί τις απαιτούμενες διαδικασίες.
Οι εργοδοτικές αυθαιρεσίες και τα εξαντλητικά ωράρια δολοφονούν
Ο συνάδελφος Κίμωναςήταν ασφαλισμένος για 4ωρο ενώ δούλευε 11ωρο. Ως εργαζόμενοι γνωρίζουμε από πρώτο χέρι πως τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα συμβαίνουν είτε στο τέλος της βάρδιας είτε κατά τη διάρκεια των εξαντλητικών υπερωριών. Πλέον, το καθεστώς των "ατελείωτων ωραρίων" από εξαίρεση τείνει να γίνει ο κανόνας στο χώρο των ταχυφαγείων και της εστίασης γενικότερα, γιατί πολύ απλά εξασφαλίζει στους εργοδότες μειωμένο κόστος εργασίας εφόσον δεν καταβάλουν τα ανάλογα ένσημα καθώς και τις αντίστοιχες αμοιβές.
Το προαναφερόμενο μοντέλο εργασίας αποτελεί στρατηγική της αλυσίδας "The  Big Bad Wolf"  καθώς και της συντριπτικής πλειοψηφίας των ταχυφαγείων. Χιλιάδες διανομείς εξαναγκάζονται να εργάζονται με τους ίδιους όρους, άλλοι λόγω έλλειψης ταξικής συνείδησης και άλλοι λόγω του τρόμου της ανεργίας. Στον κλάδο μας πέρα από τα εξαντλητικά ωράρια, που απειλούν όχι μόνο τη σωματική μας ακεραιότητα αλλά και την ψυχική μας υγεία, είμαστε υποχρεωμένοι να πληρώνουμε από την τσέπη μας τη βενζίνη και τα service για τα μηχανάκια μας καθώς και τα μέσα ατομικής προστασίας (κράνος, μπουφάν και παντελόνι μηχανής, μπότες, γάντια, αδιάβροχο). Με αυτό τον τρόπο οι εργοδότες μετακυλούν το κόστος εργασίας στις πλάτες μας. Για αυτούς είμαστε προφανώς αναλώσιμοι, εφόσον πιστεύουν πως τα 2 ή τα 3 ευρώ την ώρα (τόσο αποτιμάται η εργατοώρα του διανομέα), είναι υπεραρκετά για να καλύψουμε πέρα από την επιβίωση μας και τα επιπλέον έξοδα που απαιτεί το ίδιο το επάγγελμα.
Επιπλέον, οι εργοδότες, που κατά κόρον εφαρμόζουν το σύστημα "γαλέρα" δεν καταβάλλουν προσαυξήσεις για την νυχτερινή εργασία μετά τις 22:00 το βράδυ (25% παραπάνω στην εργατοώρα), προσαυξήσεις για την κυριακάτικη εργασία (75%) και για την εργασία στις αργίες (100%). Επίσης δεν πληρώνουν επίδομα αδείας, δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων. Με λίγα λόγια, οι εργοδότες έχουν γραμμένη την ούτως ή άλλως τσεκουρεμένη εργατική νομοθεσία και εφαρμόζουν στην πράξη μνημόνια, πολύ πριν η εκάστοτε κυβέρνηση τα περάσει από το κοινοβούλιο.
Μην κουνάς χαρούμενα την ουρά σου
Οι εργοδότες έχουν συνείδηση της τάξης και της τσέπης τους. Η ασυδοσία που απροκάλυπτα επιδεικνύουν οφείλεται κυρίως στις ελλείψεις και στους φόβους μας. Ο δρόμος για την κόλαση είναι στρωμένος με χιλιάδες "δουλίτσα να υπάρχει", με εκατοντάδες "βγάζω και κάτι από τα μπουρμπούρια" με αμέτρητα "εγώ θα σώσω τον κόσμο;". Όσο εμείς δίνουμε χώρο και ανεχόμαστε κάθε λογής "κακό λύκο", τόσο θα πέφτουν τα μεροκάματα, τόσο θα χειροτερεύουν οι συνθήκες εργασίας, τόσο θα καθίσταται αυτονόητη η εργοδοτική αυθαιρεσία. Κάθε φορά που κουνάμε χαρούμενα την ουρά μας, θα ξημερώνουμε με έναν Κίμωνα λιγότερο και θα 'ρχονται τα δάκρυα της λύπης να μας θυμίσουν τη ματαιότητα της εθελόδουλης χαράς μας.

Σπάσε τη σιωπή, πολέμησε τους φόβους σου,
οργανώσου στα σωματεία και τις εργατικές ομάδες βάσης
για να μην μπορεί κανένας "κακός λύκος" να μας επιβάλλει τους όρους του.
Συλλογικά και με αγώνες μέσα και έξω από τους χώρους εργασίας για την ταξική μας αντεπίθεση.
Αλληλεγγύη - Αυτοργάνωση - Οριζοντιότητα - Αντιιεραρχία - Αντίσταση - Συμμετοχή

ΟΥΤΕ ΑΝΑΛΩΣΙΜΟΙ, ΟΥΤΕ ΥΠΟΤΑΓΜΕΝΟΙ
ΤΑΞΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΑΡΓΟ ΜΑΣ ΘΑΝΑΤΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου