Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Δυναμική παρέμβαση ενάντια στα «απελευθερωμένα» ωράρια και τα καταναλωτικά events που διαλύουν τις ζωές των εμποροϋπαλλήλων

10_10_14_nea_smyrni_synt_drasis_aΤο βράδυ της Παρασκευής 10 Οκτώβρη στη Νέα Σμύρνη προχωρήσαμε σε ακόμα μια δυναμική παρέμβαση ενάντια στα «απελευθερωμένα» ωράρια. Έχοντας την εκτίμηση ότι στο πλαίσιο του λεγόμενου «shop& taste» που διοργανώθηκε στην περιοχή με τη συμμετοχή διαφόρων καταστημάτων την ημέρα εκείνη (όπως είχε γίνει άλλωστε και με το ίδιο event και πριν από μερικούς μήνες στη Γλυφάδα) θα επιδιωχθεί να κρατηθούν τα μαγαζιά ανοιχτά μέχρι αργά τη νύχτα, κρατώντας «όμηρους» τους εργαζόμενους μέσα σε αυτά, ως Συντονιστικό δράσης ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και τα “απελευθερωμένα” ωράρια είχαμε κάνει δημόσιο κάλεσμα σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Μια μέρα πριν προχωρήσαμε και σε μαζική εξόρμηση στα μαγαζιά της περιοχής για μοίρασμα κειμένων και συζήτηση με τους συναδέλφους μας που εργάζονται εκεί, ενώ είχαν κολληθεί και οι αφίσες του “Συντονιστικού δράσης” για τις ερχόμενες κινητοποιήσεις.

Η αρχική μας συγκέντρωση από τις 8μμ απέναντι από τη στάση τραμ στην κεντρική πλατεία Νέας Σμύρνης, με ανάρτηση πανό, μοίρασμα κειμένων (της συλλογικότητας “Εργαζόμενοι-ες από τον κλάδο του εμπορίου” και του “Συντονιστικού δράσης”) και ενημέρωση μέσω ντουντούκας, εξελίχθηκε σε πορεία που κινούμενη πάνω στην πλατεία έφτασε κατά τις 9μμ έξω από καταστήματα που συμμετείχαν στο event. Εκεί ήταν και που διαπιστώσαμε ότι υπήρχε πράγματι πρόθεση από κάποιους καταστηματάρχες να παρατείνουν αυθαίρετα το ωράριο. Κι έτσι προχωρήσαμε σε διάφορες παρεμβάσεις πιέζοντας για το άμεσο κλείσιμό τους.

Η παρέμβασή μας συνεχίστηκε (ενώ ενισχυόταν παράλληλα σε μαζικότητα και με περισσότερους συναγωνιστές και συναδέλφους που προσέρχονταν με το κλείσιμο των καταστημάτων όπου δούλευαν σε άλλες περιοχές) με τη μορφή πορείας προς την οδό Ομήρου και με αποκλεισμό των εισόδων των καταστημάτων που παρέμεναν ανοιχτά μέχρι να το πάρουν απόφαση οι ιδιοκτήτες τους να τα κλείσουν. Κάτι και που τελικά γινόταν ύστερα άλλοτε από ολιγόλεπτη και άλλοτε από πιο χρονοβόρα άσκηση πίεσης από την πλευρά μας. Μόλις τελικά αναγκάστηκε να κλείσει και το τελευταίο εμπορικό κατάστημα ολοκληρώσαμε την παρέμβασή μας με πορεία προς την πλατεία, ανανεώνοντας το ραντεβού μας για τις επόμενες εξορμήσεις και παρεμβάσεις μας και βέβαια για τις 2 επόμενες βασικές κινητοποιήσεις μας:


Τετάρτη 22 Οκτώβρη 2014, 6μμ, Χαυτεία (Σταδίου & Αιόλου) :: Διαδήλωση ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και τον εργασιακό μεσαίωνα


Κυριακή 2 Νοέμβρη 2014: Απεργία στον κλάδο του εμπορίου [απεργιακή συγκέντρωση: 11πμ, Ερμού και Κορνάρου]


Μέσα από την παρέμβασή μας αυτή καταδείξαμε και πάλι ότι εναντιωνόμαστε έμπρακτα στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, στις κάθε είδους “λευκές νύχτες” και στο νέο εργασιακό μεσαίωνα που μας επιβάλλουν καταπατώντας τα εργασιακά μας δικαιώματα, την αξιοπρέπεια και τη ζωή μας.


ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΑΙ ΝΥΧΤΑ ΝΑ ΠΑΝΕ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ, ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΚΙ ΟΛΑ Τ’ ΑΦΕΝΤΙΚΑ


ΟΙ ΛΕΥΚΕΣ ΟΙ ΝΥΧΤΕΣ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ
ΕΙΝΑΙ ΤΟ «ΜΑΥΡΟ» ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ


«ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΜΕΝΑ» ΩΡΑΡΙΑ, ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ
ΛΑΣΤΙΧΟ ΜΑΣ ΕΚΑΝΑΝ ΟΛΗ ΜΑΣ ΤΗ ΖΩΗ


Ακολουθεί το κείμενο που μοιραζόταν και οι αφίσες για τις προσεχείς κινητοποιήσεις μας:


https://orthostasia.files.wordpress.com/2014/10/n-smyrni-10-10.jpg?w=405&h=573
synt_drasis_diadilosi_tet_22_10_14
synt_drasis_apergia_kyr_2_11_14

Ενημέρωση και περισσότερες φωτογραφίες από: Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής,
εργαζόμενοι-ες από τον κλάδο του εμπορίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου