Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

Αυτό που παράγει ο καπιταλισμός είναι ο θάνατος (2)

Μετά την καταγραφή των εργατικών «ατυχημάτων» από τον Μάη μέχρι και τα μέσα Αυγούστου, ακόμα πέντε εργοδοτικά εγκλήματα έρχονται για να κλείσουν την καλοκαιρινή περίοδο (μέχρι και τέλος Αυγούστου) μέσα σε συνθήκες μισθωτής σκλαβιάς. Τα τέσσερα από αυτά θανάσιμα:

12/8

48χρονη εργαζόμενη σε ξενοδοχείο στο Ηράκλειο Κρήτης, έχασε την ισορροπία της ενώ καθάριζε και έπεσε από μπαλκόνι πρώτου ορόφου. Με βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και τραύματα σε όλο της το σώμα άφησε την τελευταία της πνοή στο βενιζέλειο νοσοκομείο.

17/8

Ακόμα ένας νεκρός της εργατικής τάξης στα κάτεργα της ΔΕΗ. Ο 45χρονος ηλεκτρολόγος – εργοδηγός Θανάσης Αναστόπουλος υπέστη ηλεκτροπληξία κατά την διάρκεια αποκατάστασης βλάβης σε εκσκαφέα στο ορυχείο της ΔΕΗ στο Ψαθί Μεγαλόπολης.

25/8

- Ο 42χρονος ναυτεργάτης Δ. Γαλανός, κατά την διάρκεια αποκατάστασης κάβων και συρματόσχοινων στο ρυμουλκό «Μέγας Αλέξανδρος», τραυματίστηκε θανάσιμα στο νότιο αγκυροβόλιο του Πειραιά.

- 47χρονος οικοδόμος στις Μοίρες Ηρακλείου βρήκε τραγικό θάνατο όταν χτυπήθηκε από ηλεκτρικό ρεύμα. Οι «υπεύθυνοι» του εργοταξίου δεν είχαν φροντίσει ούτε για την διακοπή ηλεκτροδότησης πριν ξεκινήσουν οι εργασίες.

26/8

Τέσσερις εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της ένωσης αγροτικών συνεταιρισμών Ηρακλείου (ΕΑΣΗ) έπαθαν σοβαρά εγκαύματα, όταν κατά την διάρκεια καθαρισμού δεξαμενών έσκασε ένα λάστιχο και τους περιέλουσε με καυστική ποτάσα. Οι 2 από τους εργαζόμενους νοσηλεύονται στη ΜΕΘ του πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Ηρακλείου.

Παρακάτω παραθέτουμε ενδεικτικά 2 ανακοινώσεις. Η πρώτη του Σωματείου Ορυχείων Σταθμών (Σ.Ο.Σ) ΔΕΗ Μεγαλόπολης για το εργατικό «ατύχημα» στο Ψαθί Μεγαλόπολης στις 17/8* και η δεύτερη από το συνδικάτο οικοδόμων Ν. Ηρακλείου για το εργατικό «ατύχημα» στις Μοίρες Ηρακλείου στις 25/8**.

* Άλλος ένας «προνομιούχος» εργαζόμενος νεκρός στην «πρώτη γραμμή» των εργασιακών χώρων στη ΔΕΗ – Δεν πάει άλλο με τα ατυχήματα την ώρα του καθήκοντος!
Την ώρα που η δικομματική συγκυβέρνηση μαζί με τη Διοίκηση της ΔΕΗ προχωρούν τις διαδικασίες για το ξεπούλημα της Επιχείρησης, προετοιμάζουν την λήψη νέων περικοπών και έχουν θέσει σε επίταξη τους εργαζόμενους, την ίδια ώρα «οι προνομιούχοι» στα Ορυχεία έχουν άλλη μια κηδεία.
 Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά μέσα στον Αύγουστο έχουμε ένα νέο θανατηφόρο ατύχημα στο ορυχείο Ψαθιού στο λιγνιτικό Κέντρο της ΔΕΗ στην Μεγαλόπολη με θύμα τον συνάδελφο μας Θανάση Αναστόπουλο. Ο άτυχος εργαζόμενος στην προσπάθεια του να αποκαταστήσει βλάβη στον Εκσκαφέα Ε 15 κεραυνοβολήθηκε από ηλεκτρικό ρεύμα 6KV.
 Ένας ακόμα άνθρωπος, θύμα της εντατικοποίησης της εργασίας και της πίεσης που υπάρχει στους χώρους δουλειάς σ’ ολόκληρη τη ΔΕΗ και ιδιαίτερα στα μέτωπα των Ορυχείων και των Μονάδων παραγωγής,  της μη τήρησης μέτρων ασφάλειας λόγω εργοδοτικής πίεσης για αύξηση της παραγωγής, της έλλειψης προσωπικού, της ελλιπούς συντήρησης και έγκαιρης παροχής ανταλλακτικών και της έλλειψης προληπτικής πολιτικής για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων.
 Το χθεσινό θανατηφόρο ατύχημα στην απογευματινή φυλακή έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά θανατηφόρων ατυχημάτων που έχουν συμβεί συνεχόμενα τα τελευταία 3 χρόνια στο χώρο του ΛΚΜ και συχνά το τελευταίο χρονικό διάστημα στη ΔΕΗ.
Ο Θανάσης Αναστόπουλος ήταν Εργοδηγός Ηλεκτρολόγος, από τους πιο έμπειρους συναδέλφους, πατέρας 2 παιδιών και Πρόεδρος του Σωματείου Ορυχείων – Σταθμών (Σ.Ο.Σ.) ΔΕΗ Μεγαλόπολης
 Είναι άδικο για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους να εξακολουθούν να υφίστανται συνθήκες που θέτουν καθημερινά, κάθε στιγμή, κάθε λεπτό σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια τους, να ξεκινάν υγιέστατοι από το σπίτι τους για ένα μεροκάματο και να μην επιστρέφουν ποτέ στις οικογένειές τους.
Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων θα παρακολουθούν από κοντά τις αστυνομικές και διοικητικές έρευνες για το τραγικό δυστύχημα και την απόδοση ευθυνών γιατί τίποτα δεν αξίζει περισσότερο από την ανθρώπινη ζωή.
Το Δ.Σ. του Σ.Ο.Σ. ΔΕΗ Μεγαλόπολης εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του αδικοχαμένου συναδέλφου και γνωρίζοντας τη θλίψη και την οδύνη θα στέκεται πάντα δίπλα της.

** Ακόμα ένα εργατικό ατύχημα έγινε σήμερα στις Μοίρες, σε νεοαναγειρόμενη οικοδομή, με θύμα έναν συνάδελφο - εργαζόμενο, βρίσκοντας τραγικό θάνατο όταν χτυπήθηκε από ρεύμα. Ο συνάδελφος Μ. Ν. ήταν 47 ετών, πατέρας 2 παιδιών. Το δυστύχημα σημειώθηκε όταν ο συνάδελφος κρατούσε τη μάνικα που ρίχνει το μπετό και ακούμπησε τα καλώδια της ΔΕΗ.

Ο ακήρυχτος πόλεμος συνεχίζεται την ώρα που ο κλάδος των οικοδόμων έχει κυριολεκτικά τσακιστεί από την ανεργία, το μόνο πράγμα που έχει μείνει σε επίπεδα προ κρίσης είναι τα εργατικά ατυχήματα.
Έτσι ο θάνατος του συναδέλφου μας στις Μοίρες δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Η έλλειψη μέτρων ασφαλείας και η ανάγκη για το μεροκάματο μετά από πολλούς μήνες ανεργίας δημιουργούν συνθήκες  γκιλοτίνας για τους συναδέλφους.  Από αυτή την κατάσταση κερδισμένο θα συνεχίσει να βγαίνει το κεφάλαιο, ενώ οι εργάτες θα σακατεύονται καθημερινά για ένα μεροκάματο πείνας.

Καλούμε τους συναδέλφους να καταγγέλλουν περιστατικά όπου στους χώρους δουλείας δεν τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας, γιατί τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από την ανθρώπινη ζωή.
Το Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Ηρακλείου εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του άτυχου συναδέλφου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου