Σάββατο 14 Ιουνίου 2014

Μουντιάλ 2014: Πάρτυ εκατομμυρίων στις πλάτες των καταπιεσμένων

Μουντιάλ. Μας έρχονται πολλά στο μυαλό. Πέρα του ότι θα δούμε μπάλα και ωραία ματς. Πέρα του ότι θα στραφούν όλα τα βλέμματα από όλο τον κόσμο στα γήπεδα της Βραζιλίας από τις 12 Ιουνίου μέχρι τις 13 Ιουλίου 2014. Πέρα του ότι θα πανηγυρίσουμε τα ωραία γκολ και θα μείνουμε με το στόμα ανοιχτό από κινήσεις μεγάλων παικτών υπάρχει και μία άλλη πλευρά που δεν περνά απαρατήρητη ούτε στη χώρα μας, αλλά πολύ περισσότερο δεν περνάει απαρατήρητη από τους νέους και τους εργαζομένους στη χωρά που φιλοξενεί τη διοργάνωση, τη Βραζιλία.



Οι Βραζιλιάνοι αγαπούν το ποδόσφαιρο.


Πώς γίνεται να αντιδρούν έτσι στο Μουντιάλ;


Μέχρι τώρα στη Βραζιλία έχουν γίνει δεκάδες κινητοποιήσεις με αφορμή το κόστος του Μουντιάλ, κόστος που εννοείται ότι βαραίνει το λαό της Βραζιλίας. Οι μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις που συνεχίζονται μέχρι και σήμερα είναι ενδεικτικές για την κατάσταση που βιώνει ο βραζιλιάνικος λαός αλλά δείχνουν και πως μία τέτοια “γιορτή” όπως το μουντιάλ, μπορεί να προκαλεί την οργή των καταπιεσμένων, ακόμα και αν αυτοί είναι από τη Βραζιλία, χώρα που φημίζεται για την αγάπη του λαού της προς το ποδόσφαιρο. Τι τίμημα πληρώνει ο λαός της Βραζιλίας; Ενδεικτικά:


- Για τη διεξαγωγή του Μουντιάλ θα ρουφήξουν από τις τσέπες των φτωχών της Βραζιλίας 11-13 δισεκατομμύρια ευρώ!!!


Στα έργα υποδομής για το Μουντιάλ έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής 14 εργάτες, ενώ οι συνθήκες εργασίας είναι τρισάθλιες και οι καταγγελίες για απειλές και εργοδοτική αυθαιρεσία είναι σχεδόν καθημερινές.


- Η φορολογία και το κόστος ζωής έχει τιναχτεί στα ύψη για το λαό. Ενδεικτικά το κόστος βασικών ειδών διατροφής έχει αυξηθεί από 20% μέχρι 100%. (*1)


- Τα περιστατικά διαφθοράς εμπλεκόμενων εταιρειών και παραγόντων επίσης είναι πολλά.


- Όπως δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης της “αριστερής” κυβέρνησης Βραζιλίας πριν λίγες μέρες, για «να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο» (σ.σ. για να μη γίνουν διαδηλώσεις βασικά), θα δαπανηθούν άλλα 322 εκατομμύρια δολάρια για μέτρα ασφαλείας (άλλες αναφορές δείχνουν αυτό το ποσό να φτάνει και το 1 δισ. δολάρια), ενώ συνολικά θα διατεθούν 157.000 αστυνομικοί και στρατιώτες. (*2) «Για κάθε ενδεχόμενο» μάλιστα στα μέτρα ασφαλείας έχουν επιστρατευτεί σύμφωνα με άλλα δημοσιεύματα ακόμα και ομάδες εκπαιδευμένες από την Black Water και μη επανδρωμένα αεροσκάφη. (*3)


Αυτή η εικόνα ήρθε να προστεθεί στο «οικονομικό θαύμα» της Βραζιλίας και θα συνεχιστεί αν σκεφτεί κανείς ότι η Βραζιλία είναι η διοργανώτρια χώρα και των Ολυμπιακών Αγώνων το 2016. Η 7η θέση στον κόσμο που κατέχει η καπιταλιστική οικονομία της Βραζιλίας κατακτήθηκε γιατί ο λαός της έχει καταδικαστεί να ζει έτσι:


Ο βασικός μισθός στη Βραζιλία είναι 215 ευρώ.


- 55 εκατομμύρια ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Ζουν δηλαδή με λιγότερο από 1 δολάριο την ημέρα. (*4)


- 52,3 εκατομμύρια άτομα ζουν σε 1,6 εκατομμύρια κατοικίες σε φαβέλες και επισφαλή οικήματα χωρίς ίχνος υποδομών


18 εκατομμύρια άνθρωποι είναι αναλφάβητοι. (*5)
- Στις φτωχές και υποβαθμισμένες ανατολικές περιοχές, 44,2 παιδιά στα 1.000 πεθαίνουν πριν γίνουν ενός έτους. (*6)
- Στις φτωχογειτονιές θερίζουν τα ναρκωτικά και η εγκληματικότητα.


Κάπως έτσι εξηγούνται και τα εξής:


- Το ποσοστό των Βραζιλιάνων που θέλει να γίνει στη χώρα του το Μουντιάλ είναι 52%, ενώ πριν 8 μήνες το ίδιο ποσοστό ήταν 79%. (*7)


- Δεν ισχύει βέβαια το ίδιο για τους καπιταλιστές της Βραζιλίας. Οι ξενοδόχοι βλέπουν να έχουν γύρω στις 600.000 αφίξεις τουριστών στη Βραζιλία ενώ οι τιμές στα ξενοδοχεία ήδη έχουν χτυπήσει κόκκινο. (*8) Η ίδια χαρά ισχύει και για τους χορηγούς, τις διαφημιστικές εταιρείες, τα μεγάλα ΜΜΕ, τους μεγαλοεργολάβους αλλά και τους book. Γι' αυτούς και τις τσέπες του σίγουρα θα είναι «γιορτή».


«Γίναν όλα μπίζνα και χρήμα»


Γιατί τα αναφέραμε όλα αυτά; Γιατί δεν μπορούν να κρυφτούν ούτε από εντυπωσιακά σκορ, ούτε από τα αστραφτερά φλας. Όλο το θέαμα που θα απολαύσουμε (;) θα είναι χτισμένο με όσα περιγράψαμε παραπάνω. Για τα δεινά του Βραζιλιάνικου λαού βέβαια δε φταίει μόνο το Μουντιάλ, ούτε πολύ περισσότερο το ποδόσφαιρο, το άθλημα που περισσότερο από κάθε άλλο έχει συνδεθεί με αυτόν τον λαό και το άθλημα που η φτωχολογιά στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου το έχει αγαπήσει. Το άθλημα που όπως όλα τα αθλήματα έχει γίνει μπίζνα για να γεμίζουν τις τσέπες τους οι λίγοι. Και αυτό το αποκαλύπτει περίτρανα τα παράδειγμα του Μουντιάλ στη Βραζιλία.


Το δικό μας ποδόσφαιρο είναι ξένο με τους κηφήνες που δεν έχουν κλωτσήσει ποτέ το τόπι, με τους παράγοντες που όλα τα... στήνουν και όλα τα μαχαιρώνουν, που οι ποδοσφαιριστές γίνονται μηχανάκια γιατί αυτό θέλουν οι χορηγοί, που η ντόπα γίνεται «αναγκαίο κακό» για να επικρατήσουν οι αθλητές στον ανταγωνισμό, που οι επιχειρηματίες - ιδιοκτήτες φτιάχνουν οργανωμένους στρατούς οπαδών - φονιάδων και φουσκωτών. Το δικό μας ποδόσφαιρο, που μας το στερούν και το βάζουν παντού σε όλο τον κόσμο στο μύλο της κερδοφορίας των επιχειρηματιών, θα το απολαμβάνουν όλοι. Αρκεί να βγουν οι λίγοι από τη μέση. Και τότε θα μπαίνουν ωραιότερα γκολ από πολύ περισσότερους παίκτες...


Παραπομπές


1. http://goo.gl/LgeQFJ (από το gr.euronews.com)


2. http://goo.gl/o55Bvd (από το news247.gr)


3. http://goo.gl/TajJ57 (ρεπορτάζ του aljazeera)


4, 5, 6. http://goo.gl/s6SQxJ (στοιχεία της οργάνωσης ActionAid)


7. http://goo.gl/PjTR7E (από το gr.euronews.com)


8. http://goo.gl/4JS2BX (ο.π)

Πηγή: Από τον Οδηγητή του Ιούνη 2014
Αναδημοσίευση από: Οικοδόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου