Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

Εργασιακό δελτίο τηλεφωνητ(ρι)ών – Μάιος 2014

Παρέμβαση με μοίρασμα κειμένου πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 05/05/14 στην εταιρεία ICOP στον Κολωνό. Η εταιρεία ICOP (ΔΗΜΟΥ ΑΝΑΣΤ.-ΠΟΛΙΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΕ) είναι μία από τις πολλές εταιρίες που κινούνται στο χώρο των υπηρεσιών του διαδικτύου. Όμως, σε αυτήν την εταιρεία η εργοδοσία αρνείται να ανταποκριθεί ακόμη και στις πιο στοιχειώδεις υποχρεώσεις της απέναντι στο προσωπικό, όπως για παράδειγμα στην καταβολή των δεδουλευμένων. Την Τετάρτη 07/05/14, στο προκαθορισμένο ραντεβού στην Επιθεώρηση Εργασίας, μετά από καταγγελία πρώην εργαζόμενης για το παραπάνω θέμα, το αφεντικό δεν προσήλθε ποτέ. Ήταν το τελευταίο επεισόδιο σε ένα σίριαλ αναβολών, ψεμάτων και υπεκφυγών από πλευράς εργοδοσίας. Εμείς από την πλευρά μας υποσχόμαστε ότι δε θα παραμείνουμε απαθείς θεατές αλλά θα γίνουμε όλο και περισσότερο ενεργοί πρωταγωνιστές σε αυτό.
 Τη Δευτέρα 5 Μαΐου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στα δικαστήρια της Ευελπίδων με αφορμή την εκδίκαση της δίωξης εναντίον της συναδέλφου και μέλους του ΔΣ του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων ΤΙΜ (Wind) Όλγας Κολιούση στην οποία συμμετείχαν εργαζόμενοι της Wind και αλληλέγγυοι δείχνοντας την αντίθεσή τους σε τέτοιου είδους πρακτικές της εργοδοσίας. Η εκδίκαση της υπόθεσης αναβλήθηκε επ' αόριστον λόγω λήξης ωραρίου λειτουργίας των δικαστηρίων. Η συνάδελφος είχε απολυθεί από την εταιρεία Wind 5 χρόνια πριν όταν συμμετείχε σε κινητοποιήσεις ενάντια στη μεταφορά της υπηρεσίας καταλόγου σε εργολάβο, στις απολύσεις και τις ελαστικές σχέσεις εργασίας. Στη συνέχεια επαναπροσλήφθηκε μετά από αγώνες των εργαζομένων και τώρα σέρνεται στα δικαστήρια εξαιτίας μιας παλιάς μαρτυρίας στην οποία ψευδώς καταμαρτυρείται χρήση παράνομης βίας. Οι κινήσεις αυτές είναι στα πλαίσια της συνολικότερης επίθεσης που δέχονται οι εργαζόμενοι από κράτος και εργοδότες με απώτερο σκοπό τη φίμωση της συνδικαλιστικής δράσης.
 Μετά την παρέμβαση που πραγματοποιήθηκε (09/05/2014) στην εταιρεία On Line Sales, τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει και πολύ. Η εργοδοσία συνεχίζει την πίεση για τις απλήρωτες υπερωρίες με σκοπό την επίτευξη του στόχου παραγωγής, υποχρεώνοντας τους εργαζόμενους να δουλεύουν τουλάχιστον μία ώρα παραπάνω από τη λήξη της βάρδιας κι ακόμη τους αναγκάζει να δουλεύουν Σάββατα για να "καλύψουν το κενό". Η συμπεριφορά των αφεντικών είναι άθλια με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να προσπαθούν στην κυριολεξία να ξεγλιστρήσουν όταν τελειώνει το ωράριό τους, μήπως και καταφέρουν να πάνε λίγο νωρίτερα στο σπίτι τους χωρίς γκρίνια. Επιπλέον η εργοδοσία στα πλαίσια της τρομοκρατίας που ασκεί απέναντι στους εργαζόμενους δε θα μπορούσε να μη χρησιμοποιήσει και την απόλυση ως μοχλό πίεσης. Πρόσφατα παραδείγματα, μεταξύ άλλων, η απόλυση των συναδελφισσών Ε.Δ επειδή ζήτησε αντίγραφο της σύμβασής της και Η.Κ επειδή αντιτάχθηκε στις απλήρωτες υπερωρίες.
 Το τελευταίο διάστημα παρατηρήθηκε ένα φαινόμενο το οποίο αξίζει ν' αναφερθεί. Σε διάφορα τηλεφωνικά κέντρα (ICAP, ΩΘΗΣΗ κ.ά.) η εργοδοσία πίεσε τους εργαζόμενους ν' αναλάβουν, στην ουσία, χρέη προεκλογικής καμπάνιας για υποψηφίους διαφόρων κομμάτων, με άλλα λόγια να τηλεφωνούν στα σπίτια του κόσμου και να προτείνουν να ψηφίσει τον εκάστοτε υποψήφιο. Το χειρότερο απ' όλα δεν ήταν αυτό το εξευτελιστικό καθήκον που ανατέθηκε στους συναδέλφους αλλά το γεγονός ότι όσοι απ' αυτούς αρνήθηκαν να το φέρουν εις πέρας απολύθηκαν (όπως συνέβη στην ICAP, μεταξύ άλλων).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου