Κυριακή 27 Απριλίου 2014

Ενημέρωση για την κινητοποίηση κρατουμένων

Εδώ και λίγο καιρό έχουμε ξεκινήσει στις φυλακές την πανελλαδική κινητοποίηση κρατουμένων ενάντια στις ειδικές συνθήκες κράτησης, στο κόψιμο των αδειών και στον περιορισμό  της επικοινωνίας  με συγγενικά μας πρόσωπα.
    Από τότε μέχρι και σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί δεκάδες δράσεις  τόσο μέσα όσο και έξω  απ’ τα τείχη των φυλακών εναντίον  του προτεινόμενου νομοσχεδίου για την κατασκευή του πρώτου ελληνικού Γκουαντάναμο στο Δομοκό.
    Μεσημεριανές διαμαρτυρίες και άρνηση κλειδώματος σε αρκετές φυλακές, συμμετοχή στην πανελλαδική αποχή συσσιτίου στις 11/4, συλλογή χιλιάδων υπογραφών κρατουμένων σε όλες τις φυλακές και αποστολή κειμένου  διαμαρτυρίας στο υπουργείο  Δικαιοσύνης, συνθήματα  στο προαύλιο και νυχτερινή διαμαρτυρία ως φόρο μνήμης και οργής για τη δολοφονία του συγκρατούμενου μας Καρέλι, είναι μερικές από τις στιγμές αγώνα μέσα στις φυλακές.
    Παράλληλα η φωνή μας συνδέθηκε με χιλιάδες φωνές μακριά από τα τείχη, που πραγματοποιούσαν πορείες έξω από τις φυλακές, συγκρούστηκαν με τα ΜΑΤ (πορεία στο Δομοκό), κάλεσαν συγκεντρώσεις συμπαράστασης, κόλλησαν αφίσες, δημιούργησαν ιστοσελίδες ενημέρωσης  (fylakes2014) διαδήλωσαν σε κεντρικούς δρόμους αρκετών πόλεων, οργάνωσαν εκδηλώσεις  για την κινητοποίηση μας, επιτέθηκαν στην αδικία (ρίψη χειροβομβίδας σε όχημα σωφρονιστικού στο Αιγάλεω) και μας έστειλαν ζωντανό μήνυμα αλληλεγγύης ότι σε αυτόν τον αγώνα δεν είμαστε μόνοι μας.
    Το κράτος και η κυβέρνηση απ’ την πρώτη στιγμή θέλησαν να μας φοβίσουν για να παρατήσουμε τον αγώνα μας. Έφτασαν στο σημείο να ασκήσουν δίωξη σε δικηγόρο, ο οποίος προς τιμήν του έστειλε με fax το κείμενο διαμαρτυρίας που είχαμε συντάξει εμείς οι ίδιοι και του είχαμε ζητήσει να αποσταλεί  σε κρατούμενους σε άλλες φυλακές προς ενημέρωση τους.
    Στη συνέχεια όμως υπήρξε οπισθοχώρηση απ’ τη μεριά του κράτους και του υπουργού Δικαιοσύνης. Απ ΄ τη μια  η μεγάλη συμμετοχή κρατουμένων από όλες τις φυλακές στην κινητοποίηση και απ ‘ την άλλη η δολοφονία του κρατούμενου Καρέλι από σωφρονιστικούς δημιούργησε ένα ιδιαίτερο κλίμα έντασης που ανά πάσα στιγμή θα μπορούσε να έχει απρόβλεπτα αποτελέσματα.
    Παράλληλα οι αποκαλύψεις (σκάνδαλο Μπαλτάκου) για την χειραγώγηση της δήθεν ανεξάρτητης δικαιοσύνης από τους υπουργούς Αθανασίου και Δένδια τους εξέθεσε και επιβεβαίωσε το δικαστικό πραξικόπημα που συμβαίνει εδώ και χρόνια. Όταν αποκαλύπτεται ο «βρώμικος» ρόλος της «δικαιοσύνης» απέναντι στους παρακρατικούς νεοναζί της χρυσής αυγής που μέχρι χθες ήταν τα χαϊδεμένα παιδιά του συστήματος, τότε τι να περιμένει ένας φτωχοδιάβολος ποινικός, ένας μετανάστης χωρίς χαρτιά ή ένας πολιτικός κρατούμενος;
    Είναι φανερό πως η κυβέρνηση και οι δικαστικές και αστυνομικές αρχές αυτή τη στιγμή δε θέλουν να ρίξουν λάδι στη φωτιά, εν όψει μάλιστα εκλογών. Οι χιτλερικές εξαγγελίες του υπουργού Δικαιοσύνης Αθανασίου στις αρχές του χρόνου για τη μεταγωγή των «επικίνδυνων» κρατούμενων στο Δομοκό εντός 100 ημερών έγιναν κούφια λόγια. Γενικά παρατηρούμε να έχει παγώσει το φασιστικό νομοσχέδιο για φυλακές τύπου Γ’.
    Για εμάς αυτή είναι μία μικρή πρώτη νίκη που δεν θα είχε συμβεί αν δεν είχαν γίνει αυτά που προαναφέραμε. Όμως κερδίσαμε απλά μια μάχη, όχι τον πόλεμο.
    Παραμένουμε σε επαγρύπνηση, ενημερωνόμαστε καλύτερα και είμαστε έτοιμοι για την επόμενη κίνηση οποιαδήποτε στιγμή κι αν χρειαστεί.
   Η κινητοποίηση παραμένει ενεργή και οι κρατούμενοι σε κάθε φυλακή  συμβάλλουν με οποιονδήποτε τρόπο μπορεί ο καθένας. Κρατάμε στάση αναμονής χωρίς να υποχωρούμε ούτε ένα βήμα πίσω. Δεν πρόκειται να δεχτούμε να ζήσουμε τον εφιάλτη του ελληνικού Γκουαντάναμο.
   Ευχαριστούμε όλους αυτούς που στέκονται δίπλα μας απ ‘την πρώτη στιγμή και καταργούν με τον τρόπο τους τα τείχη της απομόνωσης μας μεταφέροντας τη φωνή μας έξω στους δρόμους.
   Ο  αγώνας συνεχίζεται…
Πρωτοβουλία κρατουμένων
24/4/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου