Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Αντιφασιστική αφίσα που κολλιέται στις γειτονιές Αγ. Νικολάου, Κυψέλης, Πατησίων

 Ο φασισμός στην Ελλάδα ούτε ξεκίνησε με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ούτε τελείωσε με την προφυλάκιση της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής.
Γιατί ο φασισμός είναι ένα φαινόμενο που χτίστηκε μεθοδικά εδώ και χρόνια. Χτίστηκε πάνω στην άγρια εκμετάλλευση του πρώτου κύματος μεταναστών το ’91, στα μακεδονικά συλλαλητήρια, στις φιέστες του Euro και των Ολυμπιακών Αγώνων, στα πογκρόμ εναντίον μεταναστών, στη σιωπή που ακολούθησε τις δολοφονίες του Λουκμάν, του Μπαμπακάρ, του Τόντι και τόσων άλλων.
Τον έθρεψαν όλοι αυτοί που φώναζαν πως οι μετανάστες «βρωμάνε, κουβαλάνε αρρώστιες, μας παίρνουν τις δουλειές και ρίχνουν τα μεροκάματα». Αυτοί που μονολογούσαν στα λεωφορεία «Α, ρε Χρυσή Αυγή που σας χρειάζεται!» και όταν τους δόθηκε η ευκαιρία την ψήφισαν, απαιτώντας να καθαρίσει η χώρα από «πούστηδες, πρεζάκια και κουμμούνια».
Τον στήριξε το κράτος με τις επιχειρήσεις «σκούπα», τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τις νάρκες στα σύνορα, τη διαπόμπευση οροθετικών γυναικών και την ανοχή στους φασιστικούς θύλακες της αστυνομίας. Τον προώθησαν τα ΜΜΕ διαχέοντας το φόβο, πιπιλίζοντας το πρόβλημα των «λαθρομεταναστών» και νομιμοποιώντας τους φασιστές ως τους ανθρώπους της διπλανής πόρτας.
Και αν τώρα το κράτος και οι μηχανισμοί του τερατοποιούν ένα κομμάτι του φασισμού, το κάνουν για να νομιμοποιήσουν τον ευρύτερο φασισμό που λαμβάνει χώρα κάθε στιγμή στην ελληνική πραγματικότητα.  Έτσι, το κράτος έκτακτης ανάγκης καθίσταται απόλυτος ρυθμιστής των κοινωνικών σχέσεων. Επικαλείται μανιωδώς τη νομιμότητα, την ασφάλεια, την εθνική ενότητα. Διευρύνει το νομικό του οπλοστάσιο με απώτερο στόχο την περαιτέρω ποινικοποίηση των αγώνων. Ταυτίζει τη ρατσιστική βία της Χ.Α. με τη βία του ανταγωνιστικού κινήματος. Το κράτος έκτακτης ανάγκης ισχυροποιείται επικίνδυνα.

Εμείς όμως γνωρίζουμε πως ο φασισμός θα νικηθεί στους δρόμους.

Γιατί δεν αρκεί μόνο να τσακίσουμε τους φασίστες αλλά και να οργανωθούμε ενάντια στις κοινωνικές σχέσεις που τους παράγουν.


Από τις γειτονιές Αγ. Νικολάου, Κυψέλης, Πατησίων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου