Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

Οι κάτοικοι της πόλης Muskegon του Μίσιγκαν (ΗΠΑ) εξεγείρονται κατά των αυξήσεων στα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς


Στις 5 Αυγούστου 1919, η εταιρεία που ήλεγχε τις συγκοινωνίες (τραμ εκείνη την εποχή) στην πόλη του Μάσκεγκον (Muskegon) στην πολιτεία του Μίσιγκαν, αύξησε το εισιτήριο κατά 17% (από τα 6 σεντς πήγε στα 7). Εκείνη τη μέρα χιλιάδες κάτοικοι εξεγέρθηκαν, εκφράζοντας έτσι τη δυσαρέσκεια τους για την αύξηση του κομίστρου.

Σε μιάμιση ώρα, η αντιπαράθεση μερικών εργατών και ενός εισπράκτορα εξελίχθηκε σε αστική εξέγερση χιλιάδων ανθρώπων.

Μέχρι τα ξημερώματα της 6ης Αυγούστου είχε γίνει παρανάλωμα το αμαξοστάσιο της εταιρείας Michigan Traction & Lighting Co. και 13 οχήματα της είχαν ολοσχερώς καταστραφεί (ζημιές ύψους 1.5 εκατ. δολαρίων σημερινής αντιστοιχίας).
Η βίαιη αυτή αντίδραση είχε τις ρίζες της 7 χρόνια πίσω, όταν η εταιρία άρχισε λίγο - λίγο να αυξάνει το κόμιστρο. Η πλειοψηφία των εργαζομένων της πόλης ήταν εργάτες στα εργοστάσια και ο μέσος ετήσιος μισθός τους ανερχόταν στα 750 δολάρια. Για τις μετακινήσεις τους από και προς τη δουλειά ξόδευαν πάνω από το 4% του μισθού τους και η αύξηση αυτή που τους αφαιρούσε ένα επιπλέον 0.5% από το μισθό τους, τους εξαγρίωσε.
Η αστυνομία που εμφανίστηκε και πυροβόλησε “προειδοποιητικά”, αναγκάστηκε να υποχωρήσει υπό τον φόβο λιντσαρίσματος από τους ακόμη πιο εξαγριωμένους κατοίκους.
Καθ όλη τη διάρκεια της νύχτας οι εξεγερμένοι πέταγαν τα τραμ από την κορυφή ενός λόφου και ζητωκραύγαζαν όλο και δυνατότερα κάθε φορά που ένα νέο βανδαλισμένο τραμ συντρίβονταν πάνω στα ήδη κατεστραμμένα οχήματα στο κάτω μέρος του λόφου.
Μετά από αυτές τις εξελίξεις η εταιρία πήρε πίσω την αύξηση του εισιτηρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου